Erre az alkalomra készítettem ezt a könnyű, üde tortát, amit nagyon-nagyon szeretek. Könnyen elkészíthető, nem igazán lehet elrontani, max. a zselés részt, ha nem dermedne meg, de kevés az esélye.
Piskóta: 4 tojás – 10 dkg cukor – 25 dkg liszt – 10 dkg margarin – 4 evőkanál tejföl – 1nagy kanál sütőpor (nem púpozott) – egy fél citrom reszelt héja
Az alap piskóta receptnek a FELÉT készítettem el, mert ennek a tortának a joghurtos része a lényeg, így egy vékonyka piskóta elég alá. Éppen csak, hogy alapot adjon az egész építményünknek. Egy hagyományos csatos tortaformát használtam.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, olvasztott margarinnal, majd sorba adjuk hozzá a tejfölt, sütőport, lisztet és a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét verjük habbá, majd kézzel óvatosan keverjük az alapunkhoz. Kikent és lisztezett sütőformába öntsük, majd előmelegítet sütőben először nagy hőfokon (200-230), majd, amint egy kicsit is érezzük az illatát, vegyük 180 fokra és süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon égne a teteje egy időre, takarjuk be alufóliával. Ne szárítsuk ki a tésztánkat. Ha kész hagyjuk teljesen kihűlni. Van, aki szárazon szereti, de van, aki nedvesebben, így ízlés szerint a piskóta alapunkat enyhén meg is lehet locsolni. Én általában édes gyümölcs teával szoktam. Csak pár korttyal körbe-körbe. Pl a barátaink szárazabb pártiak.
Joghurt és a teteje
3 joghurt – 2 kis doboz habtejszín (2-2 dl) – ízlés szerinti cukor (én 4-5 kanállal tettem) – 1 nagy étkezési zselatin 25 g - ribizli
Kis zselatin – víz – ribizli – 1-2 kanál cukor
2 joghurtot egy edényben felmelegítünk, hozzáadjuk a nagy csomag zselatint és ízlés szerinti cukrot, majd forrásig melegítsük, de még véletlenül se forraljuk, mert akkor a zselé elveszíti kötő hatását. Hagyjuk kihűlni, de néha kavarjuk meg. Ha kihűlt vagy igencsak langyos, adjuk hozzá a megmaradt joghurtot a két kis doboz tejszínt (nem kell felverni) és a megtisztított ribizli bogyókat. Óvatosan keverjük meg, hogy a gyümölcs ne törjön, majd öntsük a kihűlt piskótánkra úgy bele a tortaformánkba. Ha túl lisztes a karima, vegyük le, mossuk meg és tegyük vissza, majd leheletnyire kenjük meg olajjal, hogy ne tapadjon oda a joghurt. Tegyük az egészet hűtőbe. Ha megdermedt.
A tetejére leírás szerint elkészítjük a kis zselénket (lehet színes vagy átlátszó) és az előre elhelyezett ribizlinkre öntjük, majd újra tegyük a hűtőbe. Érdemes előre elkészíteni egy nappal a sütinket, vagy esti vendégeknek kora reggel.
Nos nekem itt lett csúnya a torta, mert nem maradt elég ribizlim. A teteje olyan semmilyen lett. Főleg a közepe, no ribizli, csak zselés. De ez van, nem díszbemutatóra mentem vele csak egy kellemes baráti csevelyre, ahol az íze kárpótolt mindenért.
25 megjegyzés:
Csodás a tortád!!!!!!!!!!!!!:)
Naggyon guszta!
A fejed ,és a kutyu is aranyos!:)))
Nyami :)) JÖHET! :D
Palkót meggyűrném nagyon :) Olyan édes kis buksija van :)
A torta gyönyörű,és amúgy meg Palkóval szépek vagytok:)))))))
Nagyon szép ez a torta! :)
Abszolúte bevállalnék belőle egy termetes szeletet :-)))
Jaj de szép!!!!
Nagyon szép lett kevés ribizlivel is:) Az első képen jót nevettem, nem látszik a kés a képen, így olyan, mintha lebegne a tortaszelet:))
Palkó még mindig tüneményes és a fejeddel sincs semmi baj:)
Csak egy ötlet: beírhatnád a receptbe a tejszínt ml-ben, a zselatint meg g-ban, mert aki nem sűrűn dolgozik vele az nem tudja milyet vegyen. (ugye a nagy zacsi a HR 25g-osa?
Folyt.köv.: szóval mostanában zavaró tényezőként megjelent a Zselatin fix is, amit főzni se kell, tehát teljes a káosz zselatinfronton.
Bianka nagyon szép a tortád a kutyusod ! Szép a fejed is !:)
Bianka klassz a tortád! tényleg finom, régebben én is csináltam hasonlót csak sajnos feledésbe került, de te segítettél eszembe juttatni:)
Fú de guszta...lecsúszna pár szelet :)
A kutyus is aranyos, de ahol együtt vagytok, az még édesebb :)
Szoktam én is, nagyon guszta ribizlivel, édesek vagytok kutyával együtt is!:-))
Köszönöm Lányok!
Barátnőm is még a helyszínen mikor visszanézte a képeket a gépen, azt mondta olyan mintha lebegne :))))
Moha jaj sajnos nem emlékszem mi volt, csak az volt ráírva, hogy étkezési zselatin és akkora volt mint egy fűszeres tasi, de tudi nem a fix :)
Na holnap irány a közért és írom a tejszínt is, mert a doboz a nagykukában :)))
Nekem az esetek többségében igenis sikerül elrontanom a zselatint. Ez már "művészet".. :S
A torta szuper! Bírom a ribizlit... :))
Nagyon gusztusos!:))
Hmmm, nagyon mutatós. :)
Kérek szépen egy-két szeletet!
Gyönyörű és nagyon guszta a torta!!! Így még nem készítettem joghurttal, viszem is a receptet, köszike!!!
A fejed is és a kutyus is teljesen rendbe van!!!:))
Engem a torta érdekel! Fantasztikus milyen jól néz ki.
El is készítem hamarosan, mert itt is kezd érni már.
Gyönyörűséges!!!
Tetszik nagyon!
Jaj de édesek vagytok a kutyussal!!
És köszi az ötletet, most már tudjuk mit kezdjünk a ribizlivel!!!
Nyamiiiiiiiiiiii!!!!
Süti azonnal enném...
Fejed, hibátlan
Blöki, imádnám!:-))
Megjegyzés küldése