2010. szept. 9.

Csirkével és jázmin rizzsel töltött paradicsomos padlizsán „D”

Igazából, nem padlizsánból akartam készíteni, de nem volt a piacon, csak kicsi csenevész tölthetetlen cukkini. Így maradtam ennél a változatnál. Hogy még diétásabb legyen, darált csirke mellett használtam, meg jázmin rizst. Bár a paradicsomhoz sok cukor kell, használjunk diabetikus változatot.

2 nagyobb padlizsán – egy darált csirkemell – egy marék jázmin rizs – 2 hagyma – 2 paprika – 1 paradicsom – só – bors – majoránna – pirospaprika – oregánó – 2 gerezd fokhagyma – 3 nagyobb doboz paradicsompüré – cukor – egy kisebb zellergumó, vagy csak a leveles szára – liszt - sajt
A padlizsánt készítsük elő. Nem fontos megpucolni, viszont vágjuk ketté, szedjük ki a magvas részt, vájjunk egy csónakformát sózzuk meg, majd hagyjuk állni, míg elkészül a töltelék, vagy legalább fél órát.
A csirkét elkészíthetjük egy nappal előbb is. Én is így tettem.
Egy kis olajon az apróra szelt hagymát, paprikát és paradicsomot megdinszteljük, megszórjuk borssal, majoránnával, pirospaprikával és oregánóval, majd felöntjük egy bögre vízzel. Hagyjuk vagy öt percet rotyogni. Ezután mehet bele a csirke darált hús, az előre áztaott, átmosott jázmin rizs, préselt fokhagyma és só. A vizet mindig adagoljuk utána, mert a tölteléknek sűrűnek kell lennie. A végén tegyünk bele egy nagyobb doboz paradicsompürét és ízlés szerinti cukrot. Pár percig főzzük össze, majd kész is van.
A paradicsomos alaphoz készítsünk egy rántást, majd tegyük bele a két nagyobb paradicsompürét, egy kis vizet, sót, egészben zellert, paprikát, hagymát és ízlés szerinti cukrot, majd hagyjuk legalább negyed óráig főni, hogy a zöldségek ízét átvegye. Az állagának mártásszerűnek kell lennie. Egy nagyobb jénait, vagy tepsit kenjünk ki, majd öntsük bele a paradicsomos alapot. Mehetnek bele a tartozékai is, hiszen addig is ízesítenek. A padlizsánt mossuk át, töltsük meg a hússal, szórjuk meg sajttal, majd fektessük rá a paradicsomra. Fedjük, vagy fóliázzuk le és legalább 15 percre 180 fokon pároljuk át, majd kitakarva süssük készre, míg a sajt szépen rásül.

16 megjegyzés:

Dia írta...

De guszta! Szívesen megkóstolom, ha kell! :-)

Mézigörl írta...

Vagy cukor helyett használjunk akácmézet! Én mindig azt használok a paradicsomszószba, ha túl savanyúnak találom, egyáltalán nem érezni benne az ízét, és nagyon egészséges, a diétába is beilleszthető /bizonyos mértékig, nem túlzásokba esve/. :) Amúgy istenien néz ki a töltött padlizsánod nyammmiiii :)

egycsipet írta...

Hmm, nem vagyok padlizsánrajongó, de ezzel most felcsigáztál. :)

Ildy írta...

Klassz!
Milyen az a jázmin rizs? Jázmin illatú íze van?:)

Ami írta...

Csatlakozom Egycsipethez, nem vagyok oda a padlizsánért, de ez olyan hívogató... ahh...

Nelli írta...

Látom Bianka a zeller nálad is jelen van a paradicsomos ételben.:-)Annyira finom ízt ad neki.

Mária írta...

Nagyon jól néz ki :) köszönöm az ötletet

Könyvlelő Kritta írta...

Istenien néz ki, hétvégén ki fogom próbálni, úgyis padlizsánszezon van a piacon.

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm :)
Én is csak az utóbbi időben lettem kedvelője. Idáig csak a krémet imádtam belőle, de kezdek ráérezni az ízére

Ottis írta...

Csuda jól néz ki!

Reka írta...

Hihetetlenul jol nez ki, nagyon megeheztem. Remelem ezt is sikerul kiprobalnom kis csaladomnak :-)))).

Juci írta...

Én is elfogadnám, bizonyára finom!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm :)))

Ildy
Jázmin rizs – Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Helyettesíthető basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta.

Raindrop írta...

Befizethetek hozzád menzára?
Most már tutira beakarok!

Raindrop írta...

Töke egyszerre írtunk egymáshoz! :D

Bianka írta...

:))))