2011. jan. 13.

Kapros, gomba mártás, sült hússal

Férjem a szárazabb ételeket én a szaftosabbakat kedvelem jobban. Bármilyen hús mellé el tudok képzelni egy mártást is. Egyébként így vagyok a savanyúsággal is. Legyen tejfölös, vagy tejszínes nekem savanyúságra van szükségem, hogy csússzon az étel :)
Ezt a szószt nagyon gyakran készítem, egyik kedvencem. A másik előnye, hogy gyorsan és egyszerűen összeállítható. Segítségével egy hétköznapi menüből igazi hétvégi ínyencséget varázsolhatunk. Azért essen szó a húsról is, bár azt mindenki ízlése szerint elkészítheti

Hús: csirke mell – 5 gerezd fokhagyma – 3-4 dl tej – só – bors – liszt
Mártás: 5 gomba – 1 gerezd fokhagyma – 1 hagyma – fél paprika – só (ételízesítő) – bors – majoránna – szerecsendió – petrezselyem – kapor – liszt – főzőtejszín – 5 dkg vaj v. margarin A csirke mellett felszeleteljük. Én vastagságában ketté vágom, és ha szükséges a vastagabb részt enyhén megklopfolom. Majd egy éjszakára a préselt fokhagymás tejbe áztatom. A tálat fedjük le, mert nagyon erős szagot áraszt. Felhasználás előtt szűrjük le, a nagyobb fokhagyma darabokat kaparjuk le, majd sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. A lisztbe forgatás nem fontos. Kevés olajon készre sütjük.
A mártáshoz nagyon apróra vágott hagymát egy kis vajon megdinsztelünk, majd rátesszük az ugyancsak kis kockákra szelt paprikát. Utána jöhetnek a gombaszeletek. Hagyjuk egy kis levet engedni, majd borsózzuk, szórjuk meg majoránnával és frissen reszelt szerecsendióval. A fokhagymát is préselve adjuk az ételhez. Öntsük fel egy kevés vízzel (akkor ételízesítőt használjunk), vagy alaplével (akkor, ha szükséges még sózzuk). Ha megfőtt a gomba készítsünk egy tejszínes habarást egy kanál lisztből és a főzőtejszínből. Adjuk az ételünkhöz és ekkor szórjuk bele a kaprot is (ízlést szerint, én sokkal szeretem). Ha besűrűsödött a legvégén a petrezselyemmel ízesítsük.

17 megjegyzés:

Nelli írta...

Bianka!Micsoda ízek!A gomba és a kapor finom lehet együtt!:-)

családi tűzhely írta...

Jöhet ebédre:)

Erinacea írta...

Nagyon szépek, hívogatóak lettek a fotók is!

Dió Bisztró írta...

Kapor!!! JÓ ötlet!

Dia írta...

Fantasztikusan néz ki! Én is imádom a mártásokat!

Maryenne írta...

Nagyon jól néz ki és fincsi lehet!
:)

Ildy írta...

De guszta!

Gabriella írta...

El is felejtettem mondani, hogy megcsináltam a pogácsádat snidlinges változatban. Nagyon jó lett!!!

Ditta írta...

De jól hangzik,és ismét nagyon gyönyörű a tálalás,jó lett volna ebédre,de vacsira sem rossz:-)

szemirámisz írta...

Ez nagyon finom lehet, szeretem a kapros mártásokat.

Sara & Miki írta...

O mancare foarte apetisanta. Imi place sosul de ciuperci cu marar. Pup!

Viki írta...

Gyönyörű a tálalásod, mint mindíg. (nagyon halkan irígykedem is egy picit, de ezt csak ilyenkor: éjszaka merem leírni) :))))

A kaprot is, a gombát is nagyon szeretem, de így együtt még nem ettem. Itt lesz az ideje egyszer összeházasítani őke.

Bianka! olyan jó ötleteid vannak !!!!!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Kapor és gomba, én sem ettem együtt, de minden új dologra nyitott vagyok és ehhez a fénykép is hozzájárult:-))

trinity írta...

Imádom a kaprot! Szerintem mindennel együtt:))

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm
Gabi nagyon örülök

Reka írta...

Imadom a kapros dolgokat, nagyon jo!!!!

Mézigörl írta...

Én is oda vagyok a kapor mártásért, gombával még nem próbáltam, de a képek láttán ki fogom! Ügyi vagy! :-))