2012. ápr. 16.

Zellerkrémleves, bacon chipsel (gluténmentes)


Lemaradt a húsvéti levesünk receptje. Lisztérzékenyeknek is ajánlom, mert liszt helyett burgonyával kell sűríteni, amitől nem csak finomabb, de tartalmasabb levest is kapunk. A levesbetét mindenki ízlésére van bízva, de én például sült baconnal vagy pirított kenyérkockákkal szeretem.
1 nagy gumó zeller – 1 nagy vagy két közepes burgonya – 1 hagyma – só – bors – csipet majoránna – ízlés szerint szerecsendió – 1 tömlő füstölt krémsajt – petrezselyem – húsalaplé vagy húsleveskocka – 2 dl főző tejszín – egy csomag bacon
A hagymát megdinszteljük egy kis vajon vagy olajon, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott zellert és burgonyát, majd átforgatjuk, pirítunk rajta egy kicsit. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepi, majd puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük (ha nincs krumplinyomóval), közben szórjuk meg a fűszerekkel és adjuk hozzá a krémsajtot. Visszatesszük a tűzre és felöntjük annyi húsalaplével vagy vízben feloldott leveskockával, hogy egy finom krémes állagot kapjunk. Van, aki sűrűbben van, aki levesesebben szereti, így azt érdemes ízlés szerint adagolni. Hozzáadjuk a tejszínt, forralunk rajta egyet, megszórjuk petrezselyemmel és készen is vagyunk. Közben süssük ropogósra a bacont és kézzel tépkedjük kisebb darabokra. Tálalásnál, tányéronként szórjuk meg a leves tetejét.

Ha lisztérzékeny személynek készítjük, figyeljünk oda és olvassuk el a termékek leírását, hogy nem tartalmazzon glutént, de még nyomokban sem!!!

4 megjegyzés:

Kati írta...

Jól hangzik:) Fincsi lehet:)

Viki írta...

Én szerény vagyok. Lehetne, hogy csak a bacon-t kérném ? :)) Persze a zellerkrémlevest is imádom. Nagyon guszta !

Juci írta...

Nagyon kívánatos. Igazán!!!

Szemi írta...

Nyamii, ezt én nagyon szeretném, az biztos! Mentem is a recijét, köszi. :)