2010. márc. 28.

Zabpelyhes, diós keksz

Már nem tudom, hogyan, de a google-on szörfözve egy Jógasziget nevezetű honlapra tévedtem. Nem mélyedtem bele az olvasásába, mert nem is vagyok a téma szakértője, de ott fedeztem fel ezt a kekszet, amit azóta is, nagy előszeretettel készítek, csak egy kicsit felspékelve dióval, vagy aszalt, kandírozott gyümölcsökkel stb...

10 dkg zabpehely (kis szemű) – 20 dkg rétes liszt – 5 dkg cukor – 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna – 1 púpozott mk. fahéj – 10 dkg margarin – 7,5 dkg méz – 3 marék dió

A mézet és a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. A diókat egy klopfolóval nagyobb darabokra törjük, majd enyhén megpirítjuk és még melegen hozzáadjuk azt is. Kézzel jól összekeverjük, majd nedves kézzel nagyobb dió nagyságú golyókat formázunk, azt két tenyerünk között meglapítjuk. Furcsa érzés, mert olyan széteső tésztája van, de golyókészítés előtt a kezünkben egy kicsit gyúrjuk meg.
Tegyük sütőpapírra, és előmelegített sütőben 175 fokon, 12-15 percig süssük. Ha kész, vegyük ki és várjunk pár percet, hogy a puha keksz megdermedjen. Finom ropogós állagot kapunk. Férjem szerint ez a legjobb. Bevallom nekem is ez a kedvencem.

11 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Ki fogom próbálni, nagyon tetszik!

Mary írta...

Nagyon finom kérek szépen Bianka!

egycsipet írta...

Nekem is tetszik, szerintem nálam is elkészül hamarosan! :)

Bianka írta...

Köszönöm ;)

Livi írta...

Egyik nagy kedvencem a zabpelyhes keksz, de dióval még nem próbáltam! Isteni lehet!

Andi írta...

Hívlak egy kis játékra... :-)

Latsia írta...

Nagyon guszta, de megennék most egy párat belőle....na jó, kettőt félretennék a reggeli kávémhoz:-)

szepyke írta...

Van zabpelyhem is, hozzá!:)
Szóval, azt mondod, hogy ez a legjobb? OK!:)

Bianka írta...

Mindenkinek köszi

Szepy igeeen :)

Dulmina írta...

Nagyon finom lett, bár a formázáshoz nem volt türelmem, így más módszert alkalmaztam, ami hasonló kekszeknél már bevált. Köszönöm szépen a receptet!

Viki írta...

No azt hiszem ez a nekem való :)))
Diót nem lehet kihagyni belőle? Nincs kedvem pucolni :))))