2011. nov. 25.

Indiai menü, receptek

Minden egyes ételhez kaptunk egy részletes recept leírást. Változtatás nélkül a következőek voltak
Paradicsomos/tejszínes tandoori csirke curry (dél India)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 2 ek vaj(!), 1 tk őrölt fahéj, 5-6 babérlevél, 2 ek tandori masala fűszerkeverék, Panch Puren fűszerkeverék, vagy 1-1 kk koriandermag, egész bors, római kömény, kurkumapor, chilipor (vagy egész chili), 3-4 dl főzőtejszín, 1 konzerv hámozott paradicsom, 1 ek paradicsompüré, 1 ek méz, 1 ek reszelt gyömbér, 1 kk tamarind szósz, só
Nagyobb, széles, magas falú serpenyőben közepes lángon felhevítjük a vajat, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a babért, és rövid ideig együtt sütjük őket. Félrerakjuk. Ezután elkészítjük a fűszerkeveréket: mozsárban összetörjük a fűszereket. Ezután tandoori masalát is adunk hozzá, amiből bátran lehet többet is. Az újra felrakott és felhevített serpenyőben nagy lángon megpirítjuk az összetört fűszerkeveréket. Kicsit le is éghet, de ne túlságosan! Erre reszeljük a friss gyömbért (meghámozzuk és kislyukú sajtreszelőn reszeljük le), majd utána beledobjuk a felkockázott csirkemellet. Alaposan keverjük össze, hogy jól átjárja a fűszer! Ezt követően felöntjük a paradicsompürével, sózzuk és hozzáadjuk a villával áttört paradicsomokat. Folyamatosan kevergetjük, és közepes lángon kb. 30-40 percig főzzük. Félidőnél beleöntjük a tamarindszószt, és 10 perccel a vége előtt óvatosan, kevergetve hozzáöntjük a tejszínt, és a mézet is. Jól összefőzzük. Finomabb, mikor kicsit lehűlt, mert az ízek összeérnek. Friss pitával, vagy rizzsel a legfinomabb. Ha erősre sikerült, friss joghurttal hűsítjük.

Tawa Paratha (India)
Hozzávalók: 20 dkg fehérliszt, csipet sütőpor, 2 ek olaj, víz
A lisztet megsózzuk, csipet sütőport adunk hozzá és annyi vizet, hogy puha ruganyos tésztát kapjunk. Ekkor hozzágyúrunk egy kanál olajt is. Ha van rá mód, lefedve félretesszük pihenni. Kisebb labdácskákat formázunk a nagy tésztából (mint egy teniszlabda). Kinyújtjuk őket (palacsinta típusúra). Összeráncoljuk a tésztát legyezőszerűen összeszedve, hogy egy hosszú hengeres formát kapjunk. Az egészet csiga alakban feltekerjük, majd újra vékonyra nyújtjuk. Forró, száraz serpenyőben mindkét felét kisütjük. Megkenjük pici olajjal, és forrón tálaljuk!

Pulao rice (Észak-India, Panjabi)
Hozzávalók: 20 dkg basmati rizs, ½ l víz, 2 zöld kardamom, 1 rúd fahéj, 2-3 babérlevél, 4 szegfűszeg, 1 tk római kömény, 1 nagy hagyma, 3 ek olaj, só
A rizst alaposan átmossuk, majd félre tesszük. A fűszereket az olajban megpirítjuk: először a római köményt (egészben), majd mehet hozzá a babérlevél, az egész fahéj 2-3 darabra törve, kardamom, szegfűszeg is. A megtisztított hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk, és a lepirított fűszerekhez adjuk. Egészen barnára sütjük, miközben sűrűn kevergetjük. Ehhez a mixhez öntjük a megmosott rizst, és ezzel is pirítjuk kicsit, majd annyi meleg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje azt. Sózzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd lefedjük az edényt, és takaréklángon készre, kb. „90%” pároljuk. Félrehúzzuk az edényt, és LEFEDVE HAGYVA a gőzben párolódik.

Mango lassi/Mangós joghurtital (India)
Hozzávalók: 4 dl natúr joghurt, 4 nagy szelet mangó (lehetőség szerint konzerv + friss vegyesen) 1 bögre jég, 1-2 ek méz, pici só
Turmixba tesszük a hozzávalókat, és alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű, önthetünk bele a mangó konzerv édes levéből is.

Bengal masoor dhal/Bengáli vörös lencsés dhal (India)
Hozzávalók: 1 ½ csésze vörös lencse, 3 ½ csésze víz, chili paprika (ízlés szerint), 1 tk kurkuma, 1 ½ tk só, olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 hámozott paradicsom konzerv, vagy 2-3 friss, 1 tk reszelt gyömbér, 1 ek panch phanon mix, 3 gerezd fokhagyma
Alaposan átmossuk a lencsét, vizet adunk hozzá, beleszórjuk a chilit, a kurkumát és a sót. Lassan felforraljuk, és közepes lángon főzzük kb. 20 percig. Félig be is fedhetjük. (ha előtte beáztatjuk a lencsét, akkor kevesebb idő is elég neki). Amíg a lencse fő, nekiállunk a hagyma/paradicsom/gyömbér keverék elkészítésének. A hagymát is, és a paradicsomokat is felaprítjuk. A hagymát némi olajon, állandó kevergetés mellett megdinszteljük egy serpenyőben. Hozzáadjuk a paradicsomokat, és belereszeljük a friss gyömbért. Tovább főzzük, amíg sűrű homogén masszát nem kapunk. Ezt adjuk a megfőtt lencséhez, jól összekeverjük, hogy mindenhova jusson, és félretesszük. Gyorsan kiöblítjük a serpenyőt, eltöröljük, és 2 kanál olajat felmelegítjük benne. Amikor már jó meleg, beleöntjük a panch phanon mixet, és addig melegítjük, amíg a magok nem kezdenek elpattogni. Kb. 10 mp. Elzárjuk a lángot. Ekkor hozzáadjuk a chili paprikát, és belenyomkodjuk a 3 gerezd fokhagymát. Mikor ezzel is megvagyunk, az egész eddigi műhöz adjuk a fűszeres keveréket. Ha szükséges megsózzuk, és már szervírozzuk is.

7 megjegyzés:

Reka írta...

nagyon szeretem az indiai konyhat. Koszi a recepteket!!!!

Éva írta...

Nagyon érdekes receptek biztosan finomak is ! Bevallom őszintén annyira nem szoktam ilyen jellegű ételeket főzni, bár ha megcsinálná valaki helyettem biztosan megkóstolnám!

Ami írta...

Mentem is a recepteket! Nyami!

Elisabeth írta...

Szenzációs Indiai ételek...nekem sok Indiai követőim vannak a blogomon, ahányszor át nézek a blogjukra, mindig sok féle ételeket látok, csak nálam itt az a probléma, hogy sok füszerek itt nem kaphatók, és Indiai üzlet is kevés van a közelben'

Petra írta...

Köszönöm!!! :)

Vicuska írta...

Indiait nagyon kedveljük!!!! köszönöm a befektetett munkát és időt, hogy leírtad a blogodban!

Bianka írta...

Köszönöm