2012. ápr. 30.

Cukkínibe és baconbe göngyölt zöld spárga


Bár nyár párti vagyok, de nagyon vártam a tavaszi spárga szezont. Mivel nagyon kevés kalóriát tartalmaz igazán diétás és egészséges. Ez csak az én zizim, de csak zöldet használok. Kevésbé esélyes a kesernyés ízre, valamint zöldben még nem volt szerencsém fás szálakat találni. Bármilyen formában gyorsan elkészíthető és izgalmas köret vagy fő étel varázsolható belőle.
Két csomag zöld spárga – 1 közepes cukkini – 1 csomag bacon szalonna – 2 kiskanál cukor vagy édesítő – 2 csipet só

A spárgákat óvatosan és vékonyan meghámozzuk a csúcs kezdeményig (ha fehér vastagabban hámozzuk, ha zöld nem is feltétlenül szükséges, de én mindig). Majd a fás vastagabb végét is levágjuk. Az a lényeg, hogy a kés úgy vágjon bele, mintha vajat szelnénk. El sem hiszitek, de a spárga sokkal ízesebb lesz, ha cukros vízben főzzük. Így hiába diétázunk, vagy az egészséges ételek megszállottai vagyunk érdemes minimum egy kiskanalat tenni bele + két nagy csipet sót. Mivel még tovább fogjuk sütni elég, ha csak 2-3 percig főzzük, inkább csak blansírozzuk, de nem kell jeges vízbe tenni. A cukkinit nem kell meghámozni, da a hámozó késsel szeljünk belőle vékony szeleteket és azzal tekerjük be a leszűrt spárgákat. Érdemes kb. ötösével összefogni. A legvégén tekerjük be a bacon szalonnával, majd az előmelegített sütőben legmagasabb hőfokon süssük készre. Nem kell letakarni, nem kell semmit sem tenni, fűszerezni, mert a bacon ízesíti a spárgát és a cukkinit, valamint a sütési idő is attól függ, mikor kezd ropogóssá válni a bacon. Ennyi az egész. Kb. tizenöt perc és tálalhatjuk is. Ehetjük főételként, vagy köretnek, valami könnyű nyári húsétel mellé.  

5 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Még soha nem mertem spárgával kikezdeni,vettem ugyan egy üveg konzerv fehér spárgát,de nem tudom mit készítsek belőle. Nagyon guszta ez a zöld spárga.

Blogkonyha írta...

Csodás köret egy grill hús mellé! Nagyon megenném, de csak úgy magában is...:o)

Katalin írta...

Nagyon guszták, fincsi lehetett. Én még sosem készítettem spárgát, de most nagyon megkívántam!

Bianka írta...

Mindenkinek ajánlom a spárgát, de ha lehet a zöldet

mutterandi írta...

Én krémlevest szoktam készíteni. Kizárólag a zöld spárgát fogyasztjuk. Ez remek és egyedi köret ötlet, a hétvégén elkészítem.