Egy nagyon finom kaját sikerült összeraknom, ahhoz képest, hogy sertés pörköltet akartam készíteni. Mikor megvettük a hűtőt és elkezdtem bepakolni a másikból az új fagyasztóba sok zacskóról leesett a címke. Így jártam, hogy sertés comb helyett, darált pulyka husit fagyasztóztam ki :) Bár van igazi pite receptem, most inkább leveles tésztával dolgoztam.
A húst előre elkészíthetjük, még egy nappal is. Nincs jelentősége
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk, sorban ugyancsak apróra vágott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, paprikát és paradicsomot. Ha üvegesre dinszteltük, hozzászórjuk a borst, majoránnát, csipet oregánot és pirospaprikát. Felöntjük pár korty vízzel, hogy a pirospaprika ne égjen oda és hagyjuk rotyogni vagy két percig, majd hozzákeverjük a darált húst. Ekkor sózzuk, vagy ételízesítjük és belepréseljük a maradék 3 fokhagymát. Ha kezd rotyogni, belekanalazzuk a paradicsompürét és kis cukorral megbolondítjuk, majd készre főzzük (kb. 10-15 perc) Én úgy tanultam, ha paradicsompürét használunk adjunk hozzá pár csipet cukrot a paradicsom savassága miatt. És az ízét is jobban kihozza. De mindvégig kóstoljuk és inkább utána fűszerezzük :)
Óvatosan, hogy ne égjen le, ha szükséges adhatunk hozzá még vizet, de az a lényeg, hogy ne maradjon leveses a végén.
A leveles tésztánkat kétfelé vesszük, hogy legyen a piténknek alja és teteje is. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd belefektetjük a tapadásmentes formába, ha nincs, akkor olajozzuk ki a formát. Nyomkodjuk meg egy kicsit. A fölösleget vágjuk le. Majd beletesszük a húst és jól lapítsuk össze, hogy ne maradjon üreges, majd jöhet a másik tészta a tetejére. Ezt is próbáljuk az előző széléhez egy kicsit hozzányomkodni. A tetejét megkenjük tojással és akkor tesszük rá a levágott szélekből kinyomott mintákat és azokat is, tojásozzuk meg. Villával szurkáljuk át a tetejét, hogy távozhasson a gőz.
Előmelegített sütőben készre sütjük. Óvatosan, hogy az alja is jól átsüljön a darált hús alatt. Én úgy tettem, hogy vagy 2 percig nagy hőfokon, majd levettem 180-200-ra és sütöttem tovább.
Ha kész egyből tálalhatjuk is, valami savanyúval vagy salátával. Köret nem is szükséges hozzá.
20 megjegyzés:
Húú, de guszta.:) Nyami. Tök jók az ilyen húsos torták és piték.:)
Nagyon jól néz ki!
Nagyon guszta!
Szívesen megkóstolnám :)
Ez tényleg fincs lehetett,mert nagyon jól néz ki:)
Jo volna egy szelet!!!Maratt meg???
Huu, Bianka, ez nagyon jol nez ki.
Azt hiszem, hogy meg is csinalom majd. :)
Koszi
Mindenkinek köszönöm
Még van két szelet ;)
Ó, de jól néz ki, még jó hogy épp ebédelek:))
Bianka, még mindig megvan az a két szelet? Mert akkor az egyiket megkóstolnám... :D
Megint nagyon finomat készítettél! Guszta!
Mindenkinek köszönöm, lehet, hogy készíteni következő adagot, annyira ízlett
ha a férjem nem ette meg még megvan a két szelet :)))
Így én is szoktam járni, hogy véletlenül nem azt olvasztok ki, amit szeretnék! De biztos sikere volt a pitédnek is, mert nagyon guszta:-)
Inkább a pite tésztára szavazok, a levelest nem szeretem, de hasonlót én is szoktam készíteni. :)
Óóó, én még mindig az illatos csirkénél tartok. Nem megy ki a fejemből. :)
Raindrop, sajnos az már tényleg elfogyott :(
Imádom a húsos pitéket, ez nagyon finom lehet, vittem ezt is:-)
Te milyen kreatív vagy!
Köszönöm!
Latsia, remélem nektek is akkora örömötök lesz benne :)
Férjem már megrendelte a következő adagot.
Milyen szép lett, gratulálok hozzá!:)
Bianka! Ezt most fedeztem fel itt nálad. Kérlek mondd meg pontosan melyik leveles tésztát használtad? Azt a henger alakút vagy a fagyasztottat? a elárulod a márkáját, abból tudom már.
Köszi
Ági
Köszi :)
Hű nem nagy szám amit a Reálban lehet kapni reál termék. Én azzal vagyok nagyon megelégedve :)))
Lapos téglalap
Megjegyzés küldése