2010. ápr. 1.

Húsvéti tojások hagymahéjban

Vagyis nem a tojások vannak hagymahéjban, hanem a festés történt a hagymák héjával. Hamarabb készítettem egy nappal a tojásokat, hogy hátha valakinek segítségére lesz. Főleg, hogy egészséges és nem tartalmaz semmi vegyszert. Gyermekkoromban mindig így készítettük, maximum szüleim, vagy mi, valami mintával díszítettük. De leggyakrabban egy nővény mintázata lett a tojás egyetlen éke. Nagyon szeretem. Bár most nem találtam olyan szép petrezselymet, így maradt natúr. Már jócskán húsvét közeledtével kezdtem a vörös hagymahéjakat gyűjteni, mert a mai világban igen szépen pucoltan kapni még piacon is. De próbáljuk meg, amennyire csak lehet megszabadítani a zöldségünket a "bundájától", vagy menjünk a legközelebbi zöldségeshez és kérjünk. Én így tettem :) Kevertem hozzá egy lilahagyma héjat is.
Az a lényeg, hogy a héjakat egy kicsit átmossuk és beletesszük egy edénybe, amit nem sajnálunk és sorba rakosgatjuk az előkészített, vagy sima tojásokat, hogy minden oldalról érjék a "levelek". Elkezdjük forralni, és addig főzzük, míg 1. a tojás megfőtt 2. a színük is megfelelő.


Ha világos volt a tojás maga a mű is világosabb lesz, ha a tojás sötétebb....
Ha, mintát szeretnénk: a tojások előkészítéséhez szükségünk van, vékony harisnyanadrágra, ehető növényre, levélre, cérnára és tojásra. A tojásokat megmossuk és ráfektetjük a megnedvesített levelet, majd vágjunk egy darab harisnyát, jól fedjük be és kötözzük meg a végeket. Ha nem akarunk rá mintát, csak a sima megmosott tojást tegyük a vízbe
Ha megfőtt, lehámozzuk a harisnyát és szalonna bőrével, szeletével vagy egy kis zsírral megkenjük. Hagyjuk állni vagy 1-2 percet, majd nagyon gyengéden egy papírtörlővel, vagy szalvétával áttörölgetjük, úgy hogy a fénye megmaradjon.


18 megjegyzés:

Niki írta...

Nagyon szép,nagyon ügyike vagy:-DDDÉn biztos nem csinálnám...nem lenne türelmem:((

Kiskukta írta...

Nagyon jók! Mi is így festettük gyerekkoromban, most nincs is kedvem ilyesmit csinálni, de a gyerekekért festünk... Amúgy a képeid kicsit még a kedvemet is meghozta:)))

Raindrop írta...

Hát ez az alsó igazolványkép?
Simán lementettem! :D

Vali írta...

Nagyon szép színűek a tojások. Mi most festettünk.
Lehet, hogy uncsimmal játszunk egy ilyent.

Thrini írta...

Szép egyenletes lett a színük a tojásoknak.
A barika pedig cuki! :)

Dulmina írta...

Nagyon szépek lettek!

Jade írta...

Gyonyoruek lettek! Gyerekkoromban mi is sokszor keszitettuk igy. Kicsit elkapott a nosztalgia!

Livi írta...

Az én gyerekkoromban már a tablettás tojásfesték volt a divat + a műanyag disney-s matrica, ami forró vízben rásimult a tojglira :))) Ennek is megvolt amúgy a maga varázsa, főleg a tabis festéknek, ahogy pacsáltunk vele, meg kevergettük :)
Nagyon szépek lettek! Barika nekem is a kedvenc képem :D

Viki írta...

Jaj de csudi jók, Jövök még nézelődni, tapasztalatokat gyüjteni, talán még ki is próbálni? - lehet!!!! de most én kérlek,

Légyszi nézz be hozzám. Köszönöm.

Mary írta...

Nagyon szépek lettek Bianka. Nagyon ügyes vagy!

Bianka írta...

Mindenkinek köszönöm, nagyon aranyosak vagytok :) Látom titeket is elleptek az igazi húsvéti gyermekkori emlékek. :)

Valóban nosztalgikus hangulat kerített hatalmába engem is, bár én minden évben így festem őket. A bari meg életünk része, ő nem csak az ünnepek miatt van kinn, hanem az év minden napján ékesíti a lakásunkat. Ránézek és elmosolyodom, emiatt imádom, mert mindig boldogsággal tölti el lelkemet, pedig csak egy agyag bábú, de szerintem valami varázslatos lelke van. Gondolom mindenkinek van valami hasonló tárgya :), vagy csak én örültem meg.

Viki megyek megnézem ;)

Andi írta...

Nekem sincs türelmem festeni. A képek csodásak...igazi jó kis hangulatot hoztak Nekem így reggel.

Névtelen írta...

Nem ismertem ezt a módszert, de nagyon érdekes. És a birka kapcsán dehogy őrültél meg!:)Amúgy is imádom őket, különösen a Happy Box-osakat!:)

Adri írta...

Bianka!Ez nagyon édes! És nem őrültél meg. Nekem egy kismajmom van. :D
Úgy látom Livivel nem egy korosztály vagyunk. :)

Ottis írta...

Mi is így készítjük. Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!

Ami írta...

Milyen ügyes vagy! A bárány meg nagyon cukor ! :)

Mária írta...

Én is hasonlóan festem a tojás, csak annyi a változás az enyémeknél, hogy előbb megfőzöm a sonkát és a sonka levébe teszem a hagymahéjat és a tojásokat remek az eredmény és szépek lesznek a tojások is

Névtelen írta...

Pont ma láttam, hogy ecetbe mártott fogpizskálóval vagy fültisztító pálcikával lehet rá mintát rajzolni, mivel az ecet lemarja a festéket róla!