2011. szept. 27.

Svédgomba saláta

Jó pár héttel, inkább hónappal ezelőtt voltunk a Trófeába és megláttam a salátabárban, csodálatosan pirosló svédgombát. Ott nem ettem, de azóta is ezzel álmodom, mert nagyon szeretem. Tegnap estig amikor is… Az elkészítése pofon egyszerű. Nem is tudom, miért nem készítem gyakrabban :) Az itt feltüntetett adag egy nagy-nagy vagy két kisebb adagnak felel meg. A hagymákat vékonyra szeljük és a kockákra vágott fokhagymával egy kis olajon átdinszteljük. Hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vagy kockákra5 nagy fej gomba – 2 közepes hagyma – 2 gerezd fokhagyma – 3 kanál paradicsompüré – olaj – 1 bő kiskanál citromlé – só – bors – majoránna – oregano – kakukkfű – cukor A kockákra vágott gombát elkezdjük párolni. Hogy ne égjen le, adjunk hozzá vagy 2-3 kanál vizet. (sokan fehér bort szoktak, én nem). Az a jó, ha a gomba egy kicsit ropogósabb marad, így kb. 3-4 perc után mehet bele a paradicsompüré, citrom leve, cukor és fűszerek. Azért nem írom, hogy miből mennyi kell, mert mindenki ízlése szerint adagolja. Van, aki savanyúbban van, aki édesebben szereti. Én pl. több oreganoval, majoránnával és kevesebb kakukkfűvel kedvelem. Hagyjuk összeforrni. Közben kóstoljuk, hogy kell-e még ízesíteni vagy megfelelő-e a gomba állaga. Hidegen, pékárúval fogyasszuk. Nyáron ajánlatos gyorsan a pocakba termelni, mert gyorsan romló étel.

17 megjegyzés:

Nelli írta...

De szeretem és milyen régen csináltam már!:-)

Petra írta...

Én is nagyon régen ettem, pedig tényleg nem bonyolult és nagyon finom. Köszi, hogy eszembe juttattad. :)))

Mary írta...

Szívesen megenném!

Dia írta...

Rég ettem Én is, pedig nagyon szeretem

Blogkonyha írta...

Én is nagyon szeretem és milyen régen ettem...Jó hogy eszembe juttattad! Nagyon guszta!

trollanyu írta...

Nagyon guszta, én még sosem ettem,nem is készítettem. Valahogy mindig azt gondoltam, hogy én ezt nem szeretem. De hogy miért, nem tudom. Itt az ideje kipróbálni.

Kati írta...

De jó gombás recept, csak sajnos még az üzletben sem kaptam gombát a hétvégén.

Raindrop írta...

Nagyon szeretem, de sosem készítettem még. Te mindig meglepsz a bátorságoddal, vállalkozó szellemmel, nekiugrasz mindennek, és mindig sikerül. :)

Gizi írta...

Húúúú, de finom lehet, nagyon szeretném én is.:)

Reka írta...

Megyek munkaba, bevinnek egy tanyerral :-)))).

Ottis írta...

Nagyon szeretem, é olyan rég készítettem...

Jutka írta...

Nagyon finom lehet!

Hobbychef írta...

Szépen fotóztad.
Nézz be hozzám, kérlek.

Viki írta...

Most úgy elszégyelltem magam, ha látnál, tiszta piros a pofácskám. Hónapok óta ígérem a férjemnek a svédgombát, de nem is tudom miért maradt el eddig. Korábbi években szinte heti alkalommal gyártottam ezt az isteni finomságot. Most látván a gombás táladat meg kell csinálnom, mert ez már szégyen gyalázat, hogy egy ilyen egyszerű ételt képtelen vagyok az asztalra tenni :)
Jó, hogy felhívtad a figyelmem :)

Bianka írta...

Mindnekinek nagyon szépen köszönöm

Elisabeth írta...

Én nagyon szeretem a gomba salátát, és mindenféle gombás ételeket, pláne gomba levest, de soha nem ettem, vagyis készitettem Svéd gomba salátát. Nagyon guszta, és finom. A fotók és igazáan különlegesen szépek.!

thia írta...

De jó, hogy eszembe juttattad ezt a finom salátát! Köszönöm! Ezer éve nem ettem és nem készítettem, pedig nagyon szeretjük. Hétvégén volt is itthon gomba, de az rántott gombaként végezte vasárnap. Pénteken megyek a piacra, és ismét veszek!