2012. jún. 6.

Epres-rebarbarás lekvár, angol teasüteménnyel

Amióta életemben először ettem rebarbarát és elkészítettem a mennyei rebarbarás pitét (recept ITT) ezzel kelek és fekszek. A mostani lekvárhoz, főleg a teasüteménnyel párosítva nem találok szavakat így nem is írogatok össze-vissza, inkább jöjjön a recept.


Angol teasütemény receptjét ITT találjátok. A lekváré meg pofon egyszerű. Mivel most bontogatom szárnyaim az eper és rebarbara párosításában, kis adagot készítettem és ezt írom le (3 kis üveg)

Lekvár: 500g eper – 400 g rebarbara – 5 kanál cukor – 5-6 vaníliás cukor – csipet fahéj – (ha télire szalicil)
 
Ha nem zsenge a rebarbara érdemes vékonyan meghámozni. Nem nagy munka, mert mint egy hártya leválik, adja magát. Vágjuk 2 cm-es szeletekre szórjuk meg két kanál cukorral és két vaníliás cukorral. Az epret csumázzuk, majd vágjuk kisebb kockákra, szórjuk meg két kanál cukorral és két vaníliás cukorral. Mindkettőt hagyjuk legalább negyed órát pihenni. Egy nagyobb edénybe tegyük a rebarbarát és forraljuk fel. Hagyjuk vagy két percet, majd mehet hozzá az eper is + a levük. Megint rottyantsunk rajta, majd kézi mixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a fahéjat, még egy kanál cukrot, vagy ízlés szerint többet, vagy ha úgy érezzük, akkor ezt sem, majd min. 10 percet lassú tűzön főzzük tovább. Én még tettem hozzá vaníliás cukrot is. Óvatosan bánjunk vele, mert olyan, mint egy vulkán, kicsap. Egyből, még forrón öntsük át jól átmosott, száraz üvegekbe. Ha télire rakjuk el, mindegyik tetejét szórjuk meg egy késhegynyi szalicillal, majd tegyük száraz dunsztba. Száraz dunszt: Készítsünk takarókból egy kis fészket az üvegeknek, majd jól takarjuk le és hagyjuk abban kihűlni.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet guszta! A lekvárnak szép a színe az ízére kíváncsi lennék mivel rebarbarát nem ismerem egyáltalán. El sem tudom képzelni hogy mihez hasonlít? Az eper adja gondolom a szép színt!