Néha kisebb bakikból
lesznek a legjobb fogások. a történet röviden annyi, hogy elkészítettem a
resztelt májat viszont elfelejtettem, hogy elfogyott a burgonya. Köretek kísérletezésére
nem volt nagy kedvem, így elővettem régi jó barátomat, a pirogot. A pirogot bármivel
tölthetjük, zöldséggel, hússal, vagy vegyes. Nincsenek szabályok.
Tészta: 5dl
tej – 80 dkg finomliszt – 1 púpozott kiskanál só – fél kocka élesztő – 2 evőkanál
olaj – 1 kiskanál cukor – 2-3 csipet majoránna - 1-2 tojás a kenéshez
Resztelt
máj: 4-5 pulyka máj (vagy több csirke) – 2 hagyma – 1 paprika – 1 paradicsom –
1 gerezd fokhagyma – só – bors – pirospaprika – majoránna – 2 ujjnyi szalonna
(ha van)
Először
kezdjük a májjal, hogy legyen ideje kihűlni, de egy nappal előbb is
elkészíthetjük, vagy, ha marad az előző ebédről és még fel szeretnénk használni,
de más formában.
Süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát. A
hagymákat a resztelt májhoz nem kis kockákra, hanem félbe és vékonyan hosszanti
szeletekre szeretem vágni. Ezt megdinszteljük, közben hozzáadjuk a kis kockákra
vágott paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát. Ha készen vagyunk, szórjuk
meg borssal, majoránnával és pirospaprikával. Egyből öntsük fel egy fél bögre
vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy tíz percig rotyogni, vagy
addig, amíg felszeleteljük a májat. Ha ez is megvan, hozzátesszük az alaphoz. A
szárnyas májat főzés közben is sózhatjuk. De ha marhát használunk csak a végén
szabad. És túlfőzni sem szabad, mert akkor is keményedik. Akkor jó, ha már nincs
olyan sok leve és egy kicsit besűrűsödött, azért is ne adjunk hozzá sok vizet,
mert nem lesz ideje lefőni. Érdemes a vége fele megkóstolni, hogy milyen
állapotban van. Ha kész tegyük félre.
A pirog tésztájához futassuk fel az élesztőt (langyos
tej bele az elmorzsolt élesztő, 3 kiskanál liszt, 1 kiskanál cukor). Ha az
élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és a többi adalékhoz. A csigás végű
mixerrel jó sokáig dagasztjuk (kb. 5-10 perc). Ha szükség, akkor egészítsük ki
langyos vízzel. Tetejét megszórva liszttel, letakarva egy órát meleg helyen
kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, ezeket a műveleteket megúszhatjuk a
dagasztó-kelesztő programmal, de akkor egy tasak szárazélesztővel helyettesítsük
a frisset.
Ha megkelt a tészta vékonyra nyújtjuk és nagyobb karikákat
vágunk belőle. Én ezt egy közepes méretű tállal szoktam. Ha party falatokra
szánjuk kisebbre.
Az egyik felére 2 kanál májat teszünk, a szélét körbe megkenjük tojással, a másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. A tetejét is kenjük át a tojással. Olajozott vagy sütőpapíros tepsire rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített 180 fokos sütőbe készre sütjük. Salátával tálaljuk.
Az egyik felére 2 kanál májat teszünk, a szélét körbe megkenjük tojással, a másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. A tetejét is kenjük át a tojással. Olajozott vagy sütőpapíros tepsire rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített 180 fokos sütőbe készre sütjük. Salátával tálaljuk.
Ha maradt tészta, gyúrjuk be, nyújtsuk másfél ujjnyi
vastagra, kenjük át tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal és négyzetekre
vágva, kisütve remek pogácsákat kapunk.
2 megjegyzés:
Teljesen osztom azt a véleményt, hogy a legjobb dolgok a konyhában bakikból születnek, én is jártam már így párszor...pirogot még soha nem késíztettem, viszont nagyon tetszik! Főleg a csirkemájas töltelékkel! Ki fogom próbálni!...Ja, és kreativitásból 5-ös jár neked:)
Pirogot még én sem készítettem. Lehet, hogy most öetletet kaptam ? Nagyon bíztató fotókat hoztál.
Megjegyzés küldése