Nem csak életem első Sacher sütése, de most ettem életemben először
ilyen fajta süteményt. Otthon sosem készítették, cukrászdában meg nem vitt rá a
lélek, hogy lekváros piskótát egyek :) Még most sem tudom milyen a bolti, de a
házi valami mennyei. Barack helyett epres-rebarbara lekvárral töltöttem,
ami feltette az I-re a pontot. Szerintem ettől még ízesebb, aromásabb,
szaftosabb lett. Mivel öt perces torta kategóriába tartozik, azt hiszem heti
sütésű lesz :)
Torta: 14 dkg vaj v. margarin – 14 dkg cukor – 14 dkg étcsokoládé – 8 dkg
liszt – 5 tojás (nekem kisebb volt) – lekvár (ízlés szerint)
Máz: 10 dkg étcsokoládé – 3 dkg vaj – 2 kanál víz – 1 csapott kanál
cukor
A vajat enyhén megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral (érdemes
robotgépet használni), egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az
olvasztott csokoládét (én mikroban olvasztom, de hivatalosan vízgőz felett
kell) és a lisztet. Óvatosan, már kézi erővel, keverjük el benne a habbá vert
fehérjéket, majd öntsük egy kikent-lisztezett vagy sütőpapíros formába.
Általában tortaformában szokták, de én most őzgerincet választottam. 175 fokos
előmelegített sütőben süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ne szárítsuk ki.
Finomabb, ha szaftosabb marad a piskóta (ízlésem szerint). Hagyjuk kihűlni, majd félbevágva
kenjük meg bőségesen lekvárral. Nem baj, ha oldalt kibuggyan. Igazából nem
kell, de mivel most rebarbara-eper lekvár korszakomat élem és ha kell, ha nem
azt eszem és használom, a tetejét is megkentem vékonyan és arra öntöttem rá a
mázat. A csokoládémázat még a lapnál is egyszerűbb elkészíteni. Egy kisebb edényben
megolvasztjuk a csokoládét a hozzáadott vízzel, cukorral és vajjal. Öntsük a
tortára és hagyjuk hadd folyjon rusztikusan a maga módján. Dermedésig
pihentessük. Mivel most 30 fok feletti a hőmérséklet, hűtőbe tettem (bár pár perc múlva rájártunk és megettük). Amint
megdermedt, fedjük le, hogy ne legyen hűtő íze vagy ne száradjon ki.
Eredeti recept Innen származik.
13 megjegyzés:
Én sem ettem még, de egy ideje tervbe van véve. Bár ahogy te is mondtad, nem tudtam, hogy mennyire éri meg belevágni, mennyire lehet finom. Meggyőztél, lesz Sacher-torta nálunk is:))
Nagyon guszta! Nem is olyan vészes az elkészítése, kifogom próbálni. :)
Jaj nagyon jól néz ki,még én sem készítettem soha,de most beindítottad a fantáziám :-)
Nálunk is nagy kedvenc, tényleg hamar elkészül és nagyon finom, jó csokis sütemény. Nagyon guszta!
Nagyon-nagyon jól néz ki!:)
én még nem sütöttem,de cukrászdában már ettem,úgy maradt meg az emlékeimben,hogy finom,finom,de piszkosul édes :):)
Köszönöm
Otthon mindig lehet a cukorral játszani :)
Nagyon guszta! :)
Nagyon guszta! :)
Nagyon guszta! :)
Nagyon guszta! :)
Megcsináltam. Nagyon -nagyon finom lett!! :) Köszi! :)
házi sárgabaracklekvárral ;)
Nekem is pontosan ilyen sacher torta receptre volt szükségem. Remélem jól sikerül majd, mert másnak sütöm! :)
Megjegyzés küldése